„Ostrava v době protektorátu“ – V. ročník středoškolské studentské konference – 16. března 2010

pozvánkaUčitelé a studenti Gymnázia Olgy Havlové uspořádali ve dnech 15.-16. března 2010 studentskou středoškolskou konferenci.
Akce se zúčastnilo téměř osmdesát středoškoláků z Ostravska, ale také ze spřátelené školy z Chocně. Se studenty na konferenci přišli také jejich učitelé dějepisu, kteří si tak mohli z akce odnést mnohé metodické náměty a inspiraci pro svou práci. Konference se konala pod záštitou primátora města Ostravy pana Petra Kajnara, město Ostrava její konání podpořilo grantem, podpořil ji také Svaz bojovníků za svobodu a Památník II. světové války v Hrabyni.
Druhý konferenční den byl zahájen projekcí filmového dokumentu Transport do neznáma, zachycující osudy ostravských Židů za války, především však události Akce Nisko nad Sanem – prvního transportu evropských Židů. Dokument doprovodil profesor Slezské univerzity v Opavě a odborník na tuto problematiku Mečislav Borák. Po krátké přestávce přestavila nový dokument ostravského studia České televize „Sloužil jsem ve wehrmachtu“ profesorka Ostravské univerzity Nina Pavelčíková, která nás v úvodu před projekcí seznámila studenty s historickými reáliemi z dějin Hlučínska do roku 1938 a po promítání rovněž ochotně odpovídala na dotazy účastníků.
Po obědě účastníci a hosté opustili gymnázium a přistavenými autobusy se přemístili do Památníku II. světové války v Hrabyni, kde byl připraven odpolední program, vztahující se především k tématu osvobozování Ostravy a okolních měst a obcí v rámci ostravské operace. O smyslu, současné podobě a sbírkách památníku promluvila v úvodní řeči zasvěceně jeho ředitelka Jana Horáková. Na ní pak navázali studenti Gymnázia Olgy Havlové, kteří přečetli vybrané úryvky ze seminárních prací – vzpomínky rodinných příslušníků na osvobození Ostravy a okolních obcí. Očekávaným vrcholem druhého konferenčního dne byly vzpomínky účastníka bojů II. světové války a osvobozování Ostravy, tankisty, generála Mikuláše Končického, který ve strhujícím vyprávění studentům popsal válečné operace, život vojáků na frontě a ostravskou operaci. V závěru také seznámil účastníky s činností ostravské pobočky Svazu bojovníků za svobodu a organizátorům konference předal pamětní list této organizace. Následovala prohlídka nových expozic Památníku II. světové války se zajímavým a zasvěceným komentářem odborných pracovnic.
Poté konferenci oficiálně uzavřeli organizátoři s nadějí, že v příštím roce opět přivítají na půdě gymnázia účastníky dalšího ročníku…

Robin Štefaňák, textový materiál z portálu Moderní dějiny

Tento příspěvek zařazen v rubrice Moravskoslezský, společenské. Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Protected by WP Anti Spam