Prohlášení RO Jižní Morava k referendu o odtržení Dolních Heršpic a Přízřenic od Brna

Členové regionální organizace Jižní Morava občanského sdružení Svornost tímto veřejně odmítají separatistické snahy několika zájmových skupin z brněnských katastrálních území Dolní Heršpice a Přízřenice. Před nadcházejícím referendem o odtržení apelují na patriotismus všech Brňanů, byť z okraje města, i nutnost respektovat stále platný zákon o Velkém Brně. V dnešní nelehké době vyzývají k jednotě.
Jsme si vědomi problémů, které mohou místní mít, ať už na straně nezájmu politiků či necitlivých plánů developerů. Záruku, že po odtržení na tom budou lépe, jim ovšem nikdo nedává.

Již samotné sdružení Samostatný jih, které referendum 12. září iniciovalo, přiznává, že v Dolních Heršpicích a Přízřenicích se prostě stavět bude, ať už jako v samostatné obci, nebo jako v součásti hlavního města Moravy. Brno navíc nedávno přišlo s velmi vstřícným návrhem, díky němuž pohlídá, aby byla výstavba co nejšetrnější. Převod pozemků do vlastnictví města a změna územního plánu to zabezpečí. V čem tedy v tomto ohledu na tom budou Dolnoheršpičtí a Přízřeničtí lépe? V ničem.

Kdo pak na odtržení bude profitovat? Obyčejní lidé? Ne. Budou to současní „aktivisté“. Logicky by to byli oni, kteří by obec po odtržení vedli. Uspokojili by tak nejen svoji touhu po moci, ale dozajista by se zabezpečili i materiálně. Nutno připomenout, že právě oni by rozhodovali o dalších projektech investorů.

Jak by rozhodovali, to ukazují už teď, když tito lidé, většinou nebydlící v místě o moc déle, než rok či dva, svým sousedům vědomě lžou. Straší je tím, že pokud se neodtrhnou, město jim nastěhuje do nových domů v sousedství cikány, v případě odtržení přitom slibují nereálné, například doplácení zvýšené ceny jízdenky z obecní kasy. Kolik sociálně nepřizpůsobivých si dokáže koupit byt za dva miliony už nedodávají. Ba dokonce ani neřeknou, že doplácení zvýšeného jízdného je čistý a nereálný populismus. Obec by totiž zkrachovala. Jak ukázal případ proplácení zdravotnických poplatků, nemusela by totiž platit jen zhruba patnácti stovkám místních, ale i lidem, kteří do továren či obchodních domů v daném katastrálním území cestují za prací, obchodem či nákupem z Brna a zbytku jižní Moravy.

Kromě přízemních materiálních aspektů odtržení ovšem upozorňujeme i na to, že se separatisté chystají zbořit, porušit a na hlavu postavit stále platný zákon „213/1919 Sb.o sloučení sousedních obcí s Brnem“. Zaráží nás neúcta, kterou přistěhovalí zbohatlíci ve svých podnikatelskobarokních domečcích mají k jednomu z předpisů, jež formovali náš samostatný stát. Ano, právě díky zákonu, obecně nazývaném O Velkém Brně, v roce 1919 převážilo ve městě obyvatelstvo české národnosti nad protičesky smýšlejícími obyvateli národností německé a židovské. Z Brna se teprve tak stalo město české.

Už prosazením referenda lidé ze Samostatného jihu naplivali na hroby českých buditelů i legionářů, kteří pro svobodu vlasti čelili rakouskému útlaku a prolévali krev.

Apelujeme na patriotismus a hrdost původních obyvatel Dolních Heršpic a Přízřenic. Zůstaňte součástí největšího města Moravy. Zachovejte si příslušnost k městu s hrdou historií, které dalo vlasti a světu desítky proslulých rodáků, které nikdy nepadlo ani v boji s přesilou švédských či husitských hord. Zachovejte si právo slavit, až Kometa a Zbrojovka opět vyválčí tituly mistra republiky. Odmítněte v referendu 12. září šílený separatistický nápad!

Členové o. s. Svornost RO Jižní Morava

Tento příspěvek zařazen v rubrice kalendárium. Bookmark the permalink.